21 Haziran 2014 Cumartesi

Sanal Havacılık


     Kuşkusuz ilk akla gelen soru "Sanal havacılık nedir?"

     Sanal havacılık, bu işe gönül vermiş insanların online ortamda (internet ortamında) bir araya gelerek ister Pilot isterse de Hava Trafik Kontrolü (ATC(Air Traffic Controller)) olarak hobilerini icra etmeleridir. 
   
   Pilot olarak sanal ortamda uçmak istiyorsanız öncelikle bilgisayarınızda uçuş simülasyon programı bulunması gereklidir. Şuan piyasada bulunan benim bildiğim üç adet yazılım var. Bunların en son sürüm olanları Microsoft'un Flight Simulator X, Prepar3D P3D ve X-Plane 10 dur. Bu simülatörlerden birine sahipseniz ikinci aşama olarak VATSIM ya da IVAO üyesi olmalısınız. Nedir bu VATSIM ve IVAO diyeceksiniz. Bu portallar size sanal havacılık dünyasının kapılarını açan organizasyonlardır. Üyelik ücreti talep etmezler. Buradaki üyelikleriniz sayesinde simülatörler vasıtasıyla arayüz program da kullanarak online olabiliyorsunuz. Kullanmanız gereken programlar VATSIM için FSInn veya SquawkBox, IVAO için ise Ivap. Bu programlar simülatörünüze entegre olarak sizi server'a bağlıyor.
    
     Sanal havacılık deyip geçmeyin, işler gayet ciddi yürüyor. Öyle aç gazı kalk, kafana göre gez takıl sonra da istediğin yere in gibi bir şey değil. Herşey kuralına kaidesine uygun yapılıyor, gerçekte ne ise sanalda da aynen geçerli. Herhangi bir online oyun ile karıştırmayın. Bu uçsuz bucaksız havacılık dünyasına başladığınız andan itibaren kendinizi eğitmeye başlıyorsunuz(mecburen). Okul hayatınızda derslere göstermediğiniz çabayı inanın burada fazlasıyla gösteriyorsunuz. Bunun sonucunda da insanların birbirine saygılı olduğu seviyeli bir ortam ortaya çıkıyor. Oyundan ziyade bir hobi olduğu için herkes birbirine genelde nezaketli ve yardımcı bir tavır ile yaklaşıyor.

     Ben bu işe 3 yıl önce Türkiye'de bu işin en temeli sağlam, hani derler ya Lokomotifi olan www.turkishvirtual.com isimli sanal havacılık sitesinde başladım, halen devam ediyorum. Allah kuranlardan razı olsun (Bir kısmıyla tanışma fırsatım hepsi çok kıymetli insanlar). Bir yanda gerçek hayattaki uçuşlarım diğer yanda sanal ortamdaki uçuşlarım. Bunun gibi ülkemizde birkaç tane daha sanal havacılık sitesi mevcut. Ancak online uçuş yapmak için bu tür özel oluşumlara üye olma zorunluluğu yok. Sadece VATSIM ya da IVAO üyesi olmak yeterli.

     İşin ATC kısmına gelince bilgilerim sınırlı. VATSIM'in Türkiye temsilcisi olan Trvacc ATC eğitimi veren tek organizasyon. Eğitim almadan bu işi yapmanız mümkün değil diye biliyorum. Ancak IVAO da bu durum serbest sanırım.

     Bir nebze de olsa sanal havacılığı tanıtmaya çalıştım. Yalnız sanal havacılığın tek kötü yanı fena bağımlılık yapar :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder